Monday 31 December 2018

Messier 45 - Pleiades


HUN: A képet 2018 októberében egy enyhe és gyönyörű derült éjjelen készítettem a Mátra hegyei között Ágasváron. Régóta vágyott célpont volt, melyet most sikerült megörökíteni.
A Fiastyúk egy hozzánk igen közel elhelyezkedő nyílt halmaz, mely már szabad szemmel is könnyedén csillagokra bomlik. Az őszi, téli égbolt látványos és sokak által ismert objektuma, ám az nem feltétlenül köztudott, hogy a képen látható kékes ködösség nem a csillagok szülő gázfelhőjének maradványa, hanem a halmaztól független anyag, melyet a csillagok világítanak meg.

ENG: The M45 is a long time wanted target, and finally I managed to gather the lights on a calm warm beautiful Autumn night in the hills of Mátra at Ágasvár.
The Pleiades is an open cluster near to us, which can be resolved by naked eye easily. An emblematic deep sky object on the Autumn, Winter nights. The bluish cloud of dust is not the remnants of the star-forming of the cluster, but an independent interstellar nebula which is beeing illuminated by the stars of Pleidaes.




Scope: 200/800 SkyWatcher Newton
Mount: SkyWatcher NEQ6 pro upgraded
Guiding: Lacerta MGen autoguider
Camera: Canon EOS 600D
Exposure: 57*300sec ISO800
Date: 2018.10.14
Location: Ágasvár

1 comment: